Kateřina Štruncová

stáhnout jako .doc

Štruncová, Kateřina (roz. Sehnalová), houslistka, zpěvačka narozena 7. 12. 1964, Brno.

Pochází z muzikantské rodiny. Její otec Zdeněk Sehnal působil více než padesát let jako houslista orchestru (Janáčkovy opery v Brně) Národního divadla v Brně. Hru na housle studovala na brněnské konzervatoři u Jana Vacka a Jana Stanovského (1980-86). Byla členkou orchestru Národního divadla v Brně a současně spolupracovala s brněnským divadlem Husa na provázku (1985-89). V letech 1989-2000 byla houslistkou Filharmonie Brno, se kterou koncertovala u nás i v zahraničí (Belgie, Itálie, Japonsko, Německo, Rakousko). Spolupracovala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (od 1993) a s Městským divadlem Brno (Máj, Kolčava a Markéta Lazarová). Dále vystupovala jako host v mnoha komorních souborech a orchestrech, které se profilují především v oblasti vážné a barokní hudby (mj. Musica Aurea, Musici Moraviae, Colegium Musicum Brno). Od roku 1994 je houslistkou a zpěvačkou ve skupině Javory Hany a Petra Ulrychových. Od stejného roku působí v kapele Cimbal Classic, kterou založil její manžel - cimbalista a skladatel Dalibor Štrunc.

Diskografie (výběr):

Cimbal Classic
Čichám člověčinu (Bárny,1996);
Prázdniny v Telči (JI-HO Music, 1996);
Prázdniny v Telči (JI-HO Music, 1997);
Prázdniny v Telči (JI-HO Music, 1998);
Vánoce v Rožnově (Bárny, 1996, reedice Cimbal Classic, 2007);
Jaro (Bárny, 1998, reedice Cimbal Classic, 2010);
Vrávorám (Cimbal Classic, 1999, reedice 2007);
Prameny (Gnosis, 2000);
Bylo a není (Indies Records, 2004);
Blízká krajina (Cimbal Classic, 2006);
Gazdina roba (Cimbal Classic, 2007);
Malý kousek nad zemí (Cimbal Classic, 2009);
Betlém (Cimbal Classic, 2010).

Hana a Petr Ulrychovi
Zpívání (CD, MC, HNP, 1998);
Master serie (Venkow Records, 2000);
Koločava (Universal Music, 2002);
Šumaři (Venkow Records, 2003);
Stromy, voda, tráva (Universal Music, 2006);     
Advent (Happy trails, 2011).

Ostatní
Samson a jeho Parta: Balónek. (Lenkow Records, 1995);
Slávek Janoušek: Tancuj a zpívej. (Venkow Records, 1997).
Miloš Štědroň: Hudba s kytarou ( Pivox, 2004);
Markéta Lazarová (Městské divadlo Brno, 2007);

Scénická hudba
Cikáni jdou do nebe (muzikálová balada, Jevgenij Doga, Emil Loteanu), 2006, Brno;
Ať žije královna (činohra, Robert Bolt, překlad Kateřina Hilská), 2007, Praha;
Gazdina roba (drama, Gabriela Preissová), 2007, Brno;
Jitřní paní (činohra, Alejandro Casona, překlad: Marie Jungmannová), 2008, Pardubice; 
Betlém (Pastorála aneb hry vánoční, Václav Cejpek, Zbyněk Srba, Jan Šotkovský), 2009, Brno.

Literatura:
http://www.cimbalclassic.net/kdo-je-kdo/katerina-struncova
http://www.javory.cz/javory-clenove/katerina-struncova-3/

Klára Šmahelová